Styling-tips

Heb je het gevoel dat je haarkleur wel een opfrisbeurt kan gebruiken of blijf je maar grijze haren ontdekken?
Denk dan eens aan de mogelijkheid om zelf je haar te kleuren. Veel goedkoper dan de kapper en helemaal niet zo moeilijk.
Om je op weg te helpen heeft Haarverf een aantal handige tips op een rij gezet.

 DE DO‘S EN DONT‘S VAN HET HAARVERVEN

1. De eerste vraag die je moet beantwoorden als je besloten hebt om je haar van een nieuwe haarkleur te voorzien, is of je kiest voor een kleurende shampoo of voor een permanente kleuring. Wil je de kleur langzaam laten vervagen en na een twintigtal wasbeurten niet meer terugvinden als je in de spiegel kijkt, ga dan voor een kleurshampoo. Wil je echter een langdurige verkleuring of wil je grijze haren camoufleren, ga dan voor een permanente kleuring.

2. Het mooiste resultaat bereik je door te kiezen voor een kleur die niet teveel afwijkt van je natuurlijke tint. Kijk niet alleen naar de kleur van je haar maar ook naar de kleur van je huid. Is jouw huidtype meer geschikt voor warmere kleuren of verbeteren jouw looks vooral met koele kleuren (As-Tinten). Bij twijfel vraag je ook eens de mensen in jouw omgeving. Welke kleuren vinden zij het beste bij jou passen.

3. Het is niet onverstandig om altijd één tint lichter te kiezen dan de kleur die je van plan bent te kopen. Dat klinkt misschien vreemd maar in de praktijk blijkt dat de kleur die je gekozen hebt na het aanbrengen vaak een tint donkerder uitvalt.

4.Wil je als blondine een natuurlijke haarkleur verkrijgen, dan zorg je ervoor dat de kleur die je kiest niet meer dan 2 tinten afwijkt van je eigen haarkleur. Denk dan ook aan je wenkbrauwen, als die teveel verschillen van je haarkleur dan ziet dat erg onnatuurlijk uit. Mocht je achteraf toch niet helemaal tevreden zijn met het resultaat dan is dat vaak te wijten aan de gele schijn na het verkleuren van je haar. Het gebruik van zilvershampoo of blauwshampoo biedt hiervoor een oplossing.

4. Ook als je als Brunette door het leven wil gaan is het van belang dat je de kleur van je huid meeweegt in de keuze van de haarverf. Warme bruintonen als karamel, brons of kastanjebruin komen volledig tot zijn recht bij olijfachtige of donkere huid. Een lichte huid kiest het beste ook voor een lichtbruine tint of een donkerbruine kleur met een rode of gouden glans.

5. Wil je jouw haren donkerder maken kies dan vooral niet voor bruine kleuren met rode accenten. Het resultaat zal eerder een koperachtig effect hebben.

6.Indien je haren een aantal tinten lichter wil maken zijn as-kleuren de juiste keuze. Deze as-kleuren bedekken veel beter de ondertonen waardoor jij meer tevreden bent met het uiteindelijke resultaat.

7. Wil je een natuurlijk aandoende haarkleur? Mix dan eens twee kleuren door elkaar. Bij de kapper doen ze dit namelijk ook. Daarmee toveren ze de highlights en kleurverschillen in je haar terwijl het toch een natuurlijke uitstraling behoudt.

8. Als je toch kiest voor een volledige metamorfose van bijvoorbeeld lichtblond naar zwart, kies dan de geleidelijke weg en voer verschillende tussenstappen in. Zo kan niet alleen jij, maar ook je omgeving er rustig aan wennen. Kun je jouw nieuwsgierigheid niet bedwingen ? Pas dan eens een pruik in de kleur die je uiteindelijk wilt bereiken.

9. Kijk voordat je de verf opbrengt ook naar de conditie van je haren. De haarverfproducten van de bekende fabrikanten zijn uitgebreid getest en zijn veilig voor gezonde haren. Maar je begrijpt dat haarverf te sterk is om dit op wekelijkse basis te doen. Heb je last van broos of poreus haar ? Voed het haar dan vooraf met een rijke conditioner. Zo voorkom je dat jouw haren te veel van de kleur absorbeert.

10. Mensen met een gevoelige huid moeten extra goed opletten als ze besluiten hun haren te verven. De haarverf kan huidirritatie veroorzaken omdat sommige ingrediënten als vrij agressief door de huid worden ervaren. Probeer de verf anders eerst even uit op je arm als je niet zeker weet of je een gevoelige huid hebt. Mocht je huid gevoelig reageren, denk dan eens aan een Haarverfmousse. Deze zal namelijk niet in je gezicht of nek druppelen.

11. Het is niet nodig om je haren vooraf te wassen als je gaat kleuren. Het is zelfs beter als je dat niet doet. Daardoor blijft het vetlaagje dat van nature aanwezig is op je hoofdhuid zitten. Dit vetlaagje beschermt je hoofdhuid tegen verkleuring.

… EN DAN NOG EVEN DIT

1. Kijk voordat je begint even in de kast en zoek een oud shirt. De vlekken die door haarverf worden veroorzaakt krijg je niet meer uit de kleding. Een oude handdoek biedt ook bescherming.

2. Smeer ook even je voorhoofd, nek en oren in met bijvoorbeeld vaseline of een beetje boter. Hierdoor voorkom je dat de verf gemakkelijk in je huid kan trekken. Toch enkele vlekjes op de huid door de haarverf ? Een watje met reinigingsmelk neemt de ergste verkleuring weg.

3. Indien je van plan bent om je haar in een donkere kleur te verven, gebruik dan de eerste nachten ook een oud kussensloop. Vooral donkere kleuren kunnen nog wat afgeven.

4. Wist je dat in henna en haarverf de allergene stof PPD zit die allergische reacties kan veroorzaken? Pas vooral op als je bij het eerste gebruik een (milde) allergische reactie krijgt, bijvoorbeeld na het laten zetten van een henna tatoeage (‘black henna tattoo’). Als je hierna je haar verft , kun je een ernstige allergische reactie krijgen.

AAN DE SLAG !

Het aandachtig lezen van de gebruiksaanwijzing lijkt iets vanzelfsprekends, maar wordt nog vaak over geslagen. Vooral door diegenen die al wat ervaringen hebben opgedaan met het zelf verven van hun haren. Iedere fabrikant gebruikt net weer even andere ingrediënten, zodat iedereen er goed aan doet om de gebruiksaanwijzing erop na te slaan.

1. Begin met kleuren bij het laagste punt; de haarwortel. Vanaf de wortel werk je je naar de puntjes toe waarbij je de verf gelijkmatig verdeeld over de volledige lengte van je haar. Verdelen doe je met je vingers (zorg dat je de meegeleverde handschoenen aan hebt) en eventueel een kam. Op die manier weet je zeker dat de verf goed verdeeld is.

2. In de gebruiksaanwijzing staat een inwerktijd. Overschrijd deze inwerktijd niet ! Geef het haar echter wel genoeg tijd om de verf volledig te laten intrekken. Te vroeg uitspoelen betekent dat de gekozen kleur toch niet in overeenstemming is met het uiteindelijke resultaat. Houd dus een wekker of alarm bij de hand.

3. Is de inwerktijd verstreken, begin je met het haar een beetje nat te maken. De haarverf zal dan een beetje opschuimen waardoor de verf nog beter verdeeld wordt. Hierna spoel je je haren grondig uit. Gebruik geen shampoo maar de meegeleverde crèmespoeling. Wil je toch liever een shampoo gebruiken, zorg dan dat het een milde shampoo is. Je haren hebben tijd en rust nodig om te herstellen.
Veel succes namens het team van Haarverf !

NOG VRAGEN ? BEKIJK ONZE STYLING FAQ’S:

Op welke manier kan ik mijn uitgroei laten verdwijnen?
Dat is heel simpel: je hoeft alleen hetzelfde haarkleurproduct (met hetzelfde kleurnummer) te gebruiken die je vorige keer hebt gebruikt. Volg nauwkeurig de aanwijzingen die op de verpakking staan, zoals hoe je het kleurmengsel aanbrengt bij de haaraanzet en hoe lang het moet inwerken.
Omdat jouw haar met gemiddeld 1 centimeter per maand groeit, raden wij jou aan om de uitgroei om de 6 weken te behandelen. De uitgroei wordt nu immers duidelijk zichtbaar. Wanneer je een permanente haarverf gebruikt, kleur dan alleen de uitgroei. Bij een semi permanente haarverf kun je de volledige haardos om de 6 a 8 weken opnieuw kleuren. De uitgroei wordt dan bijgekleurd en de kleur van de overige haren worden weer verlevendigd.Waar moet ik rekening mee houden als ik een bril draag en mijn haar wil kleuren?
De pootjes van je bril kunnen verkleuren als je haarverf gebruikt. Door middel van de pootjes in te pakken met een simpele huishoudfolie kun je jouw bril beschermen tegen onbedoelde verkleuring als je haren van een nieuwe frisse kleur voorziet. Ook plakband kan de pootjes van de bril effectief beschermen. Mocht je nog een oude bril hebben liggen dan is dat natuurlijk ook een optie.Kan het gebruik van haarverf haaruitval veroorzaken?
Nee, dat is niet mogelijk. Als je jouw haren verft, kleur en bewerk je alleen het zichtbare deel van het haar. Haaruitval wordt veroorzaakt door functieverstoringen in het lichaam, denk aan bijvoorbeeld hormoonschommelingen, voedingstekorten, extreme vermoeidheid en medicijngebruik). Bij haaruitval betreft het de haarwortel die in de hoofdhuid zit. Een haarkleuring werkt alleen op het zichtbare deel van het haar, dat wil zeggen de haarvezel.

Ik ben zwanger, kan ik mijn haren verven ?
Ook als je zwanger bent kun je gewoon jouw haren kleuren. Om ieder risico uit te sluiten kun je het beste 48 uur vooraf een gevoeligheidstest doen. Hoewel het zelden voorkomt kun je op deze manier eventuele vervelende reacties op het product vooraf ontdekken.

Ik heb zojuist mijn haar gekleurd maar het resultaat is vlekkerig.
Als je zojuist je haren hebt geverfd en blijkt dat, nadat het haar gedroogd is, de haarverf niet overal goed heeft gepakt, kan een vlekkerig patroon zichtbaar zijn. Verf het haar nog een keer en zorg dat je de verf gelijkmatig verdeeld over het haar. Zorg er ook voor dat je genoeg haarverf hebt. Vaak is het verstandiger om twee stuks te kopen, zeker bij iets langer haar. (nek)

Waarom hebben mijn haren na het verven niet dezelfde kleur als op de verpakking.
Dit heeft alles te maken met de kleur die je haar heeft voor het kleuren. Het eindresultaat van een kleuring is namelijk altijd afhankelijk van de ondergrond waar de kleuring overheen wordt gezet. Daarom zie je op de verpakking ook altijd welke kleur je bij welke uitgangskleur kunt verwachten.

Mijn haarkleur is te donker geworden !
Als je haarkleur te donker is uitgeslagen, raden we je aan om je haar intensief te wassen:

  • Breng normale shampoo aan op droog haar, dus nog geen water gebruiken.
  • Dek het haar hierna af met doorzichtige huishoudfolie.
  • Laat het ongeveer 20 minuten inwerken.
  • Spoel vervolgens de shampoo met ruim water uit.

Indien nodig, herhaal deze stappen…

Ook kan je er voor kiezen om lichte lokken te laten zetten zodat je haar minder donker lijkt. Vind je je haar echt veel te donker dan raden we je aan om je haar te ontkleuren.

Mijn haarkleur is te fel geworden !
Als je haarkleur te donker is uitgeslagen, raden we je aan om je haar intensief te wassen:

  • Breng normale shampoo aan op droog haar, dus nog geen water gebruiken.
  • Dek het haar hierna af met doorzichtige huishoudfolie.
  • Laat het ongeveer 20 minuten inwerken.
  • Spoel vervolgens de shampoo met ruim water uit.

Indien nodig, herhaal deze stappen…

Vervolgens kun je er voor kiezen om een kleuring met een natuurlijke nuance aan te brengen.